Guider‎ > ‎Security‎ > ‎

Kodeord

Sværhedsgrad: Begynder

Krav: Ingen

Udførsel:
Kodeordet er det første lag i sikkerheden på din computer og derfor også et af de vigtigste! Hvorfor bruge penge på dyre programmer for at computeren ikke skal blive inficeret med forskellige virusser og rootkits, hvis "angriberen" bare kan logge ind på computeren på normal vis? Men hvad er et godt kodeord så? Det er ikke et telefonnummer, fødselsdato eller navnet på din kæreste eller dit kæledyr. Hvorfor ikke? Fordi en potentiel "angriber" rimelig nemt kan finde disse informationer ved en simpel søgning (data/google mining) på nettet eller ved bare at gætte sig frem og derved få adgang til computeren. Jamen hvad er det så? Et godt kodeord er et der er til at huske uden at skrive det ned på små post-its. Men stadig er sikkert ved at være rimelig langt og indeholde tal, tegn samt små og store bogstaver. Nu spørge du sikkert dig selv hvorfor skal det indeholde det? Det er da nemmere bare at bruge et par ord som f.eks. ”dejligestine83" ? Fordi potentielle fjender kan bruger en metode kaldt ordbogsangreb (dictionary attack) som i bund og grund bare er en stort tekst fil med ord som de ved hjælp af et program afprøve mod din computer indtil de er heldige og rammer den rigtige kombination eller bruger et brute-force attack til at finde den rigtige kombination så de kan logge ind på din computer. Sidste nævnte tager længere tid nu mere komplekst dit kodeord er, derfor en denne kompleksitet nødvendig.

Husk:

  • Et godt kodeord er mindst 15 karakterer.
  • Indeholder tegn, tal samt små og store bogstaver (ingen æøå).
  • Er nemt at huske.
  • Kodeordet må kun bruges til et formål per kodeord.
  • Ændres regelmæssigt.
Du kan lave et godt kodeord som er til at huske på denne måde:
Jeg kan ikke huske(?) et kodeord og denne maskine er altid langsom(Zzz)! - jKi?1KoDmEaZzz!
Jeg elsker de 3 nye albums med DJ tiesto, de er bare for fede! - jEd3nAmDt,DeBfF!
 
Ekstra sikkerhed - 2 faktorer:
Du kan også vælge at tilføje et ekstra lag af sikkerhed ved at bruge en biometrisk kontrol som f.eks. fingeraftryksskanning eller ansigtsskanning.
Men husk aldrig at bruge det som den eneste løsning men som et supplement til den normale brugergodkendelse (brugernavn/kodeord).
Det er fakta at flere af disse biometriske systemer kan snydes.
 
Yderligere information:
Password Checker (brug aldrig dit endelige kodeord på en af disse tjenester)